Persoonlijk

Wereldreis | Wat kostte mijn reis en was het dat waard?

Wereldreis

Afgelopen week had ik een gesprek met een collega over mijn wereldreis en mijn komende wereldreis 2.0. Ze kon het maar moeilijk geloven hoeveel geld ik had uitgegeven tijdens mijn eerste wereldreis. “Waarom zou je dat doen? Dat is toch zonde van je geld? Je kunt van zoveel geld een heleboel andere leuke dingen doen en kopen”. Toen ik vertelde dat ik weer opnieuw aan het sparen was, opnieuw zoveel geld, schrok ze nog meer. Vandaar het idee om een artikel te wijden aan (veel) geld spenderen aan een wereldreis.

 

Wat kostte mijn wereldreis? 

Mijn wereldreis heeft heel veel geld gekost. Maar voor mij was het elke euro waard. De insteek van mijn reis was eigenlijk heel simpel: zodra mijn geld op is, dan ga ik terug naar Nederland. Ik wist van te voren dus niet exact hoe lang ik kon wegblijven met mijn gespaarde geld. Uiteindelijk zijn dat dus tien maanden geweest. Nu vraag je je vast af, hoeveel heb je uitgegeven Emma? Ik heb niet alle bonnetjes bewaard maar ik weet ongeveer met welk bedrag ik begon en met welk getal onder de nul ik eindigde – lang leve de creditcard. Ik denk dat ik tussen de 14.000 en 15.000 euro heb besteed. Maar daar heb ik een hele hoop voor kunnen en mogen doen!

 

Even in het kort, waar ben je geweest?

De reis begon in Canada. Daar ben ik acht weken geweest. Dat was ook het land waar ik het meeste geld heb uitgegeven. Activiteiten en een binnenlandse vlucht naar het westen, zijn niet goedkoop. Vervolgens vloog ik door naar Costa Rica. Daar heb ik vier weken een Spaanse taalcursus gevolgd. Ook dat was qua budget een flinke greep in mijn portemonnee. Daarna besloot ik nog vier weken te reizen in Costa Rica. Een geweldig mooi en vooral groen land. Helaas wel weer aan de prijzige kant. Costa Rica is het duurste land in Centraal – Amerika. Veel reizigers verblijven daar dan ook maar kort of slaan het land zelfs helemaal over. Zonde want het heeft veel moois te bieden.

Na Costa Rica ging ik naar het buurland Nicaragua. Dat was gelukkig een stuk goedkoper want ik had de afgelopen vier maanden veel uitgegeven. In Nicaragua heb ik beter op mijn geld gelet en gaf minder uit. Na ongeveer 2,5 week in Nicaragua was het tijd voor Guatemala. Daar was het iets duurder maar ben ik vrij lang gebleven. Vooral de plaats Antigua sprak mij erg aan! Dus best wat geld uitgegeven aan lekker eten, koffie en een goed hostel.

In Guatemala twijfelde ik al of ik wel naar Belize moest gaan. Het was tenslotte een prijzig land. Had ik het geld er voor over of niet? Uiteindelijk won mijn nieuwsgierigheid naar de mooie stranden en het idyllische eiland Caye Caulker. Ik besloot het er van te nemen. Met vier dagen in Belize had ik genoeg tijd om de schoonheid van het eiland te ontdekken.

Houd je het topografisch nog een beetje bij? Want na Belize vertrok ik naar mijn laatste bestemming: Mexico. Het land waar ik van te voren nooit van had gedacht dat ik het daar zo naar mijn zin zou hebben. Mexico heeft mij 100% verrast. Ik ben er ruim vier maanden gebleven. De allermooiste plekjes heb ik gezien en geweldig lieve mensen ontmoet.

Toch even een plattegrond voor de duidelijkheid waar ik precies ben geweest.
Worldtrip

Wat zijn de voordelen van een wereldreis?

In mijn ogen zijn er zoveel voordelen. Maar laat ik het beperkt houden. Het grootste voordeel spreekt voor zich, je komt op de mooiste plekken in de wereld. En ervaart nieuwe culturen en je onderneemt bijzondere activiteiten. Heb jij ooit een walvis in het wild gespot? Heb jij ooit je tassen hoog in de boom moeten ophangen voor rondlopende beren? En heb jij ooit stromend lava van dichtbij gezien? Laten we het nog iets gekker maken; ben jij ooit van een vulkaan afgegleden?
WereldreisWereldreis
Een ander voordeel is dat je als persoon groeit. Doordat je langere tijd in het buitenland bent en je andere reizigers ontmoet . Je hebt gesprekken over ‘het leven’ en leert andere culturen kennen. Je krijgt misschien een andere mening over bepaalde zaken. Je vindt bepaalde dingen niet meer belangrijk, terwijl dat voorheen anders was. Je wordt volwassener en zelfstandiger. Ik vind het fijn dat ik al deze ontwikkelingen heb meegemaakt in de tien maanden dat ik aan het reizen was. De reizigers die lange tijd zijn weggeweest zullen dit vast herkennen.

Het laatste voordeel: je voelt je rijk. Ondanks dat er niks meer op je bankrekening staat, voel je je rijk met alle mooie herinneringen en ervaringen die je hebt opgedaan.

Hopelijk vond je het leuk om te lezen en ben je niet zoals mijn collega enorm geschrokken van mijn uitgaven. Het is maar geld en je leeft maar één keer. Ben je in voor een nieuw avontuur? Pak je backpack en ga op onderzoek. Misschien handig om te lezen wat ik de volgende keer anders zou doen.

Heb jij plannen voor een wereldreis? Of ben je net als ik op wereldreis geweest, wat heb jij ongeveer uitgegeven? Ik ben erg benieuwd!
wereldreis

7 Comments

 • Klaas Kromhout
  13 juli 2017 at 09:09

  Hoi Emma, leuk, dit te lezen. De aanpak van reizen is altijd een heel persoonlijke, ik la de reactie van je collega begrijpen. De een vindt het juist een kunst, zo weinig mogelijk uit te geven en het ook allemaal zo eenvoudig mogelijk te houden, een ander heeft iets meer behoefte aan wat luxe en zekerheid. Een ‘gewone’ vakantie heeft dit ook al, drie weken India is duur door de reis, maar daar verblijven is op veel manieren voor weinig te doen en dat geldt voor veel landen. OK, ben benieuwd naar je volgende wereldreis!

  • Emma
   13 juli 2017 at 09:32

   Ja, daar heb je gelijk in Klaas! Ik hoop trouwens wel dat ik tijdens mijn volgende reis iets bewuster met het gespaarde geld omga. Als je namelijk met zo’n hoog bedrag start, dan denk je nog: ooh, ik heb nog zoveel duizenden euro’s. Maar voordat je het weet is je spaarpot een stuk leger. Dus deze eerste reis was voor mij een mooi voorproefje op reis nummer 2!

 • Cindy
  13 juli 2017 at 11:18

  Ik geef je groot gelijk. Je bent jong, je hebt alle kansen, dus waarom zou je het niet doen? Sommigen sparen voor een auto of een huis, jij om te reizen. In theorie is er geen verschil, maar met jouw ervaringen ben je wel des te rijker. Zo denk ik er althans over. ;-)

  • Emma
   14 juli 2017 at 09:52

   Leuke reactie Cindy! Zo denk ik er precies ook over. Enige nadeel is dat je vaak nog een keer wilt. Nog meer avontuur, nog meer ontdekken en dus weer zoveel geld spenderen… Ben jij wel eens voor langere tijd weggeweest?

   • Cindy
    16 juli 2017 at 13:48

    Ik heb een half jaar in de regio Le Marche in Italië gewoond, maar een lange reis heb ik nog niet gemaakt. Ik wil mijn oudere kat voorlopig niet te lang meer achterlaten, maar een wereldreis staat wel op mijn langetermijnplanning…

 • Jessica
  14 juli 2017 at 12:47

  Leuk artikel meid! En het is inderdaad maar net waar mensen hun geld aan willen uitgeven. Ik kijk er altijd raar van op als mensen zeggen dat ze ieder jaar een nieuw bankstel kopen. Dan denk ik: op die oude kun je toch ook nog prima zitten en daar is een bank toch voor bedoeld? ;p

 • Leave a Reply