Persoonlijk

Wereldreis 2 | sparen en voorbereidingen

wereldreis

In mei 2016 begon mijn wereldreis. Het was tot nu toe de tofste ervaring uit mijn leven. Ja, het was echt super! Vaak zeggen reizigers als je eenmaal begint dan kun je niet meer stoppen. Je wilt meer en vaker reizen. En dat klopt! Naar mijn idee heb ik nu (10 maanden) geproefd hoe het is. Ik heb ervaren hoe je bepaalde situaties moet aanpakken. Hoe het is om nieuwe mensen te leren kennen. Om echt de geweldigste plekken te zien. Ik kan hier wel uren over nadenken. Maar kort gezegd: ik wil nog een keer op wereldreis.

Inmiddels is de situatie een tikkeltje gewijzigd. In december 2016 was ik nog volop aan het rondtrekken in Mexico. Ik was toen zeker dat ik terug naar Nederland zou gaan, een jaar zou gaan werken om vervolgens nog één keer een lange reis te maken. Daarna zou ik “echt iets met mijn leven moeten doen”. Niet wetende dat ik in januari Fernando zou tegenkomen. Een deel van mijn plannen is nu totaal gewijzigd. Maar wat nog steeds vast staat is de wereldreis. Gelukkig wil Fernando ook reizen en dus hebben we besloten om samen te gaan.

Dat besluit ging vrij makkelijk. Maar je moet wel realistisch zijn. Er moet geld binnenkomen. Tegelijkertijd willen we elkaar zien. Hij woont in Mexico en ik in Nederland. Dat maakte het kostenplaatje wel iets lastiger. Want vliegtickets op en neer naar Mexico of richting Nederland moet je wel meenemen. Daarbij verdienen Mexicanen veel minder dan Nederlanders. Natuurlijk is het leven ook een stuk goedkoper daar. Maar als je reisplannen maakt en graag meer van Europa wil zien. Dan heb je zeker een goedgevulde bankrekening nodig.

 

Hoe gaat het sparen?

Ondanks dat ik al een tijdje terug ben in Nederland en weer werkzaam ben als Supervisor bij Starbucks gaat het sparen nog niet super. Helaas had ik bij terugkomst nog een aantal fikse rekeningen liggen die betaald moesten worden. Gelukkig kon ik sommige rekeningen op iets langere termijn afbetalen. Daarna kan het echte sparen beginnen. Natuurlijk heb ik op dit moment al wat spaargeld maar dat is peanuts bij wat we nodig hebben. Fernando doet ook zijn best om geld opzij te zetten. In januari ga ik naar Mexico. Die tickets zijn gelukkig al betaald. En halverwege 2018 wil Fernando naar Nederland komen voor een week.

Uiteindelijk komt het er op neer dat ik het grootste deel van onze spaarpot moet vullen. Niet meer dan logisch en ik zit er totaal niet mee. In de toekomst zullen we toch ergens samenwonen en alle inkomsten delen. Vooralsnog heb ik een schatting gemaakt van wat ik denk dat we nodig gaan hebben. Omdat ik nu een “ervaren” reiziger ben weet ik waar we op kunnen besparen. Al met al willen we een bedrag van 20.000 euro hebben voor onze wereldreis. Of dat haalbaar is, dat is de vraag. Het idee was om in juni 2018 te reizen. Dat zit er sowieso niet meer in. Op dit moment denken we in september 2018 te vertrekken.


Al voorbereidingen getroffen?

Ja! Ik kan niet wachten om dingen uit te zoeken en te kijken waar we naartoe willen. In eerste instantie wilde ik graag naar Zuid-Amerika. Maar Fernando heeft liever Europa en Azië. Naast Zuid-Amerika wilde ik al langere tijd meer plekken in Spanje ontdekken. In 2015 maakte ik samen met mijn broer en zus een rondreis in het noorden van Spanje. Nu zou ik graag meer richting het zuiden willen gaan. Er zijn nog zoveel mooie plekken om te bezoeken. Na Spanje willen we graag naar Italië en vervolgens richting Azië. Tot op heden zijn dit onze gedachten. Ik ben van plan om vooral voor Spanje en Italië tips en routes op te zoeken maar voor Azië niet al te veel voorwerk te doen. Mede omdat het daar veel goedkoper is en we dus lekker rustig aan kunnen reizen en per dag bekijken wat we willen doen. Voor Spanje heb ik overigens een Lonely Planet gekocht, hij was in de aanbieding en ik wilde graag ‘iets’ hebben om mee te starten. Dus die reisgids is binnen.

Heb jij nog tips voor Spanje, Italië en Azië? Waar kunnen we het beste beginnen? Hebben jullie wel eens vrijwilligerswerk in Azië, Spanje of Italië gedaan? Of zijn er projecten waar je voor een aantal weken wat geld kunt verdienen? Eigenlijk zijn alle tips welkom!!

Ook leuk om te lezen over mijn eerste wereldreis:
Wat kostte mijn wereldreis?
Wat zou ik de volgende keer anders doen?
Moeilijke momenten tijdens mijn wereldreis

No Comments

Leave a Reply