Persoonlijk

Wereldreis met buitenlandse liefde | Budget

wereldreis

Het is bijna zover. Over een paar dagen komt Fernando (mijn Mexicaanse vriend) aan in Brussel. Ons avontuur kan dan eindelijk beginnen. Iets waar we anderhalf jaar naar hebben uitgekeken. Het betekent ook dat onze lange afstandsrelatie eindelijk over is. Een relatie op afstand hebben is soms best pittig. Dus beiden kijken we enorm uit naar een normale relatie. Natuurlijk gaat het even wennen zijn. Vierentwintig uur samen en ook gelijk met elkaar op wereldreis. Maar we zien het ook als een leuke uitdaging om te zien of onze relatie sterk genoeg is. Gaan we ergens samen een toekomst opbouwen?

 

Grote verandering

Ons werk hebben we opgezegd en de inpaklijsten zijn gemaakt. Fernando is nog voor een week naar zijn ouders gegaan. Die wonen vier uur rijden van Mexico City. Voor hem is dit nu een hele grote verandering in zijn leven. Zijn goede baan in Mexico City opzeggen en voor de tweede keer in zijn leven op vakantie buiten Mexico. Niet voor een korte vakantie. Nee, gelijk voor een wereldreis.

Zijn familie, vrienden en collega’s hebben vaak genoeg gevraagd wat zijn plan is. Wat hij gaat doen bij terugkomst. Voor Nederlanders is het veel normaler om te gaan reizen en te zien waar je vervolgens terecht komt. Je zoekt wel weer een nieuwe baan of huurt wel weer een appartement ergens. Voor Mexicanen is het op zoeken van die onzekerheid niet zo normaal. Dat maakt het voor Fernando soms lastig om antwoord te geven op die vragen. Hij heeft namelijk geen idee waar hij terecht komt. En hoe hij opnieuw geld gaat verdienen? Geen idee. Gelukkig hebben we elkaar! Tijdens deze reis moeten we goed nadenken over onze toekomst samen. In Mexico of toch Nederland? Het is jammer genoeg niet alleen simpel een keus maken. Het hangt van veel aspecten af. Gelukkig hebben we daar nog alle tijd voor.

 

Het begin

Aankomende maandag vertrek ik vroeg in de ochtend naar het vliegveld in Brussel. We overnachten daar ook een nacht. De volgende dag vertrekken we alweer naar Nederland. Met Flixbus reizen we voor een paar euro naar Utrecht. Ideaal! In Utrecht blijven we vervolgens anderhalve week. Fernando zal vast een jetlag hebben dus een tijdje rustig bijkomen staat eerst op de planning.

Maar op zeventien oktober begint dan officieel onze wereldreis. We vliegen van Amsterdam naar Barcelona. De eerste Airbnb-overnachtingen zijn al geboekt. Mijn tactiek om geld te besparen was om goedkoper te overnachten in Spanje. Om pas op het laatste moment een aantal Airbnb adressen te benaderen en te vragen voor een korting. Die tactiek schijnt over het algemeen heel goed te werken. Hosts hebben liever dat hun appartement voor een lager bedrag wordt verhuurd dan helemaal niet. Van te voren heb ik per stad een aantal mooie en goede Airbnb’s uitgezocht en bewaard online. Helaas zijn toch een aantal van deze Airbnb’s al bezet. Voor Barcelona en Valencia heb ik dus alvast een boeking staan zodat we de eerste week in twee goede appartementen verblijven. Hopelijk kan ik alsnog deze tactiek toepassen bij andere steden of later in Azië. Want reizen en overnachten in Spanje gaat veel geld kosten.

 

Route deel één wereldreis

Zoals je hebt kunnen lezen beginnen we onze reis in Spanje. Van Barcelona gaan we door naar Valencia, Murcia, Granada, Malaga en dan met de boot over naar Marokko. De route in Marokko is als volgt: we beginnen in Chefchaouen, Fez, Meknès, Midelt, Merzouga, Tinerhir en eindigen in Marrakesh. Onze reis gaat vervolgens weer verder in Spanje. Ik heb al een vlucht geboekt vanuit Marrakesh naar Sevilla en daar verblijven we dan een kleine week. Even bijkomen van alle drukte in Marokko. Ik wil graag ook nog naar Ronda en Cordoba dus even uitzoeken welke route het beste is. Uiteindelijk zijn we eind november in Madrid. En op één december vliegen we weer terug naar Nederland. Ruim zes weken reizen we door Spanje en Marokko. 

De hele maand december blijven we in Nederland. Ik vind het heel leuk dat we alle feestdagen in Nederland gaan vieren. Ondanks dat het waarschijnlijk heel koud gaat zijn is het altijd een gezellige maand. Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw vieren we dus met mijn familie. Vervolgens gaat deel twee van onze wereldreis van start begin januari. De vliegtickets moet ik nog kopen. We zijn nog niet helemaal uit over onze eerste bestemming in Azië.

 

Kosten wereldreis

Je bent misschien wel nieuwsgierig wat de kosten zijn voor zo’n wereldreis. Dat ben ik zelf ook altijd bij andere reizigers. Dus daarom deel ik ook op mijn blog wat we gespaard hebben en wat ons budget gaat zijn per land. Misschien valt het bedrag dat wij voor deze reis hebben gespaard mee. Maar met een Mexicaans inkomen kun je nou eenmaal niet zoveel sparen. Ons budget is ongeveer €14.000. Niet erg veel geld voor twee personen. Zeker niet als je een tijd in Europa verblijft. Daarom is het een extra uitdaging om op ons geld te letten.

In Spanje hopen we rond te komen van €80 per dag. De ene dag zullen we over dat budget heengaan, denk aan een reisdag. En andere dagen zullen we er onderblijven. In Marokko hopen we met een dagbudget van €70 / €75 rond te komen. Het openbaar vervoer is goedkoop in Marokko maar de tours zullen natuurlijk weer duurder uitvallen. Als we in deze zes weken tijd onder €3500 blijven zijn we zeer tevreden!

In Nederland verblijven we grotendeel bij mijn ouders thuis of in het vakantiehuis. Daar hoeven we gelukkig niks voor te betalen. Natuurlijk zullen we boodschappen moeten doen en gaan we leuke uitstapjes maken. Met een bedrag van maximaal €30 euro per dag moeten we daar mee rond komen. Klinkt misschien veel maar met de feestdagen en gezelligheid kan dat nog wel eens een uitdaging worden. Als we deze vijf weken onder de €1000 euro blijven dan beginnen we met een extra goed gevoel aan ons deel twee van de wereldreis.

Ik ben heel benieuwd of jullie denken dat mijn budgetten haalbaar zijn. En misschien heb je wel een leuke tip voor in één van de genoemde plekken in Spanje en Marokko. Leuk als je die hieronder deelt!

No Comments

Leave a Reply