Bestemmingen Canada

Whale Watching tour in Vancouver

Whale Whatching tour Vancouver

Vol spanning stap je de boot op. Je gele pak heb je aangetrokken, je camera in de hand en je ogen gespitst op het water. Laat de Whale Watching tour maar beginnen.

Elk jaar trekken er vele orca’s gezamenlijk door de Stille Oceaan. En tussen maart en oktober zijn ze het best te spotten langs de kust van Vancouver. Dagelijks vertrekken er tours vanaf Vancouver Island en Vancouver. Waarvan de meeste wel vetrekken vanuit Victoria (Vancouver Island).

Het water rond Vancouver is een goede leefomgeving voor de orca’s. Ze worden ook wel “Killer Whale” genoemd. Waarom Killer Whale? Omdat ze vaak als een groep hun prooi aanvallen. Zo eten ze vis, zeevogels, zeehonden, walvissen en haaien. Naast de orca’s worden er ook veel andere dieren gespot. Zo kun je bultruggen, grijze walvissen en zeehonden zien. De grijze walvis wordt het meest gezien bij Tofino (Vancouver Island) rond april en mei. Dan trekken ze langs Vancouver naar Mexico.

Zeehonden

Zeehonden

Zeehond

Omdat ik in het centrum van Vancouver verbleef, was het handiger om een tour te boeken vanaf Vancouver. Er zijn vanaf het “vaste land” twee goede organisaties die een Whale Watching tour aanbieden. Namelijk “Vancouver Whale Watch” en “Wild Whales Vancouver”.

Op aanraden van iemand koos ik voor Vancouver Whale Watch. De startlocatie ligt net iets buiten het centrum van Vancouver, in Richmond. Met een shuttle bus (15 dollar retour) wordt je netjes opgehaald en teruggebracht. De rit duurt ongeveer 25/30 minuten. Richmond zelf is een klein schattig vissersplaatsje.

Richmond, Canada

Bij aankomst krijgt iedereen een geel goed waterdicht regenpak. Op het moment zelf kan het erg warm zijn en denk je vast: ik doe mijn jas hieronder niet aan. Maar houdt er rekening mee dat je heel hard op het water gaat varen. En dat er veel maar dan ook veel wind zal zijn. En om ter plekke op de boot alles uit te doen en weer een jas aan te doen is niet heel handig.

Vervolgens gaat iedereen de boot op en vaar je langzaam de haven uit. Net buiten de haven wordt het gaspedaal ingedrukt en vlieg je zowat over het water. Een leuke ervaring. Onderweg wordt gevraagd of iedereen mee wilt kijken naar dieren. Uiteraard kijken de kapitein en de gids ook mee. Maar hoe meer ogen, hoe meer kans. Daarbij heeft de kapitein ook continue contact met alle andere whale whatching tours. Niet alleen vanaf Vancouver maar ook Vancouver Island. Op die manier houden ze elkaar op de hoogte waar de dieren gezien zijn.

Richmond, Canada

Gemiddeld kan een tour tussen de drie en vijf uur duren, bij sommige tours zelfs tot 7 uur. Neem dus voldoende water en eten mee. En stel dat het voorkomt dat je geen orca’s ziet, dan krijg je bij de meeste tours een uitnodiging om opnieuw mee te gaan met een tour. Deze garantie is wel fijn omdat je toch gemiddeld 130-150 dollar moet betalen. Goedkoop zijn de tours niet. Maar de hele ervaring en het spotten van orca’s is natuurlijk super gaaf. Je vaart langs mooie (soms besneeuwde) bergen. Je passeert kleine schattige huisjes. En je komt, als het mee zit, een groep zeehonden tegen. Dat soort dingen maak je niet mee in Nederland. Nee dat is echt iets waar Canada om bekend staat.

Whale Whatching tour Richmond

Whale Whatching tour Richmond

Whale Whatching tour Richmond

Mijn ervaring:
Ik vond het in eerste instantie een hoop geld. Ik betaalde ongeveer 100 euro voor deze tour. Dit was wel inclusief de busrit (25/30 min) van het centrum naar Richmond. Maar de tour zelf vond ik geweldig. Het duurde helaas wat langer voordat we de orca’s zagen. We kwamen na 2,5 uur aan bij de plek waar ze door andere boten al waren gesignaleerd. Onderweg zagen we wel veel zeehonden. Sommige kwamen even boven water en dan zag je een schattig hoofdje. Maar ook zagen we een hele groep met zeehonden, heerlijk te zonnen op een rots in het water. En dan de orca’s, dat was speciaal. Het was soms even zoeken waar ze waren. Maar dan plots zag je weer een dampwolk en kwam het immens grote beest omhoog. Het was niet zo dat ze zichzelf op het water lieten vallen. Dat soort momenten zie je vaak in films. Maar ondanks dat, was het een bijzonder moment.
Daarna was het nog 2 uur terugvaren naar het kleine vissersdorpje. Ze namen wel een andere route terug, zodat we nieuwe dingen konden ontdekken.

Zou ik het aanraden? Ja, zeker weten. Ik heb veel tijd doorgebracht in grote steden in Canada. Dus voor mij was het “belangrijk” om wat meer natuur te zien. Maar ook de wilde dieren die je kunt zien in Canada. Dit was en is een unieke ervaring om meer van het “echt Canada” te zien. Veel activiteiten zijn prijzig maar je krijgt er vaak ook een hoop voor terug. Hoe vaak krijg je nog een kans om orca’s en zeehonden te spotten? Ik vond het geweldig en raad het je zeker aan om dit ook te doen.

Whale Whatching tour Richmond

Whale Whatching tour Richmond

1 Comment

  • Reisbloggers
    4 juli 2016 at 14:05

    Wauw! Geweldig lijkt het me om de Orka in zijn originele leefomgeving zien.

  • Leave a Reply