Persoonlijk

Wat zou ik de volgende keer anders doen? | Wereldreis

Travelhotspots.nl

Ondanks dat ik er nog niet aan wil geloven komt het einde van mijn reis steeds sneller in beeld. Althans het idee van teruggaan speelt zich vaker af in mijn gedachten. Want een daadwerkelijke terugkeer staat nog niet gepland. Ik wil nog geen ticket terugboeken. Het idee dat ik dan ergens aan vast zit en dus moet gaan plannen geeft mij een slecht gevoel. Op dit moment leef ik in totale vrijheid. De vrijheid dat ik kan kiezen waar en wanneer ik mijzelf en mijn lieftallige backpack oh en twee zware losse tassen verplaats is heel fijn.

Maar aan alles komt ooit een einde. Zo ook aan deze geweldige eerste wereldreis. De afgelopen maanden hield ik netjes bij wat ik anders zou doen, als ik nog eens een lange reis zou maken. Het is tenslotte mijn eerste lange reis alleen en dus ook de eerste keer dat ik aan van alles en nog wat moest denken. Ik heb de afgelopen acht maanden veel geleerd en opgestoken. En bij sommige spullen heb ik wel eens gedacht; waarom heb ik dit bij me? Maar ook momenten waarvan ik dacht; dit zou ik de volgende keer anders doen of juist wel meenemen. Omdat ik als reisliefhebber graag andere reisliefhebbers inspireer heb ik ze uitgewerkt. En eigenlijk zijn ze niet alleen voor jullie maar ook voor mijzelf als een soort notitie.

 

15x reisitems die ik zeker meeneem op een volgende reis

1. Een regenhoes voor je dagrugzak.  Je grote backpack heeft waarschijnlijk automatisch een regenhoes maar je gewone dagrugzak niet. Ik heb gemerkt dat het soms heel handig kan zijn als je daar ook een regenhoes voor hebt. 

2. Nog eventjes over de dagrugzak! Ik had tijdens mijn reis een rugzak mee die ik goed kon afsluiten met een slotje. Helaas moet ik bij terugkomst in Nederland afscheid nemen van die tas, hij is namelijk op. Maar ik zou zeker een rugzak aanraden waar je door de twee ritsen een slotje kunt vastmaken. Als je over een markt, een busstation loopt of in een bus zit, is het fijn als je weet dat je rugzak met waardevolle spullen goed afgesloten is.

3. Dat brengt mij gelijk op het volgende item: slotjes. Neem in ieder geval twee slotjes mee. Eentje voor in het hostel zodat je je belangrijke spullen in een kluisje kunt opbergen. En de andere voor je rugzak. Veiligheid boven alles toch?

4. Meer sportshirts / sneldrogende shirts meenemen. Ja, je gaat met een backpack op je rug zweten.. Of wat dacht je van een lange hike? Dan is een sportshirtje toch wel fijn.

5. Een waterdichte plastic zak meenemen. Als je in een kano of boot zit is het fijn om je waardevolle spullen veilig en droog op te bergen.

6. Een zakmes of een spork kan in veel gevallen een goede uitkomst bieden. Snel dat yoghurtje opeten of een avocado in partjes snijden voor op je broodje.

7. Een goedkoop (plastic) horloge meenemen. Toen ik aankwam in Costa Rica werd ik direct geattendeerd om mijn “duur uitziende horloge” af te doen. Men kan zien dat je geld hebt. Sinds die dag heb ik mijn horloge niet meer om gehad. Maar af en toe kan het wel fijn zijn om even snel de tijd te checken. Natuurlijk heb je een telefoon, maar op een drukke markt wil je niet altijd je dure telefoon tevoorschijn halen.

8. Een iets minder charmant onderwerp: diarreeremmers. Tja.. in sommige landen (Costa Rica) heb je er meer last van dan in andere. Een doosje was eigenlijk net voldoende. Volgende keer zou ik toch voor twee doosjes gaan.

9. De plastic IKEA zakken zijn echt ideaal. Een doosje met twee verschillende maten is altijd handig. Tijdens mijn reis heb ik één heel doosje opgemaakt.. Waaraan? Aan van alles. Van cosmetica, vuile was, schone was tot aan eten.

10. Een harde schijf/ USB- sticks meenemen. Een nachtmerrie voor veel reizigers: je foto’s zijn weg. Het is mij twee keer overkomen. Iets waar ik op dat moment best verdrietig van was. Gelukkig bestaat er nog zoiets als een deep scan op je laptop. Maar bij de eerste keer heeft dat niet al mijn foto’s opgeleverd. Of het moment dat je laptop alle filmpjes/foto’s niet meer kan opslaan. Dan is een harde schijf of een USB-stick erg handig.

11. Waar ik erg blij mee was tijdens het regenseizoen waren mijn kleine paraplu en regenjas. Een regenjas nemen veel reizigers wel mee maar een paraplu laten ze toch liever thuis. Ik zou zeggen neem die toch maar mee. Altijd fijn als je een paraplu bij je hebt als het regent en je wilt toch een stad verkennen.

12. Oh my.. mijn packing cubes zijn zo handig. Het zijn de packing cubes van de IKEA, ik schreef er eerder een review over. Elke reiziger zou ze moeten hebben!

13. Ik heb tijdens mijn reis heel wat uurtjes achter mijn laptop doorgebracht. Helaas was mijn laptop alleen te gebruiken als ik hem tegelijk aan het opladen was. Iets dat soms best frustrerend was. Volgende keer neem ik een laptop mee met een goede batterij.

14. Nog een reisitem waar ik erg blij mee was dat ik dat bij me had was mijn kleine handtas. Als ik ’s avonds ergens heen ging dan hoefde niet direct mijn grote rugzak mee maar stopte ik mijn telefoon en geld in mijn kleine tas. Ideaal!

15. Iets dat ik best wel heb gemist is een powerbank. Ik weet niet waarom ik hem nog steeds niet heb aangeschaft. Maar voor de volgende reis zit die sowieso in mijn backpack.

travelhotspots.nl


4x reisitems die thuis mogen blijven


1. Een microhanddoek is voldoende. Een extra kleine is echt niet nodig Veel hostels bieden een gratis handdoek aan. Micro is overigens wel handig. Droogt namelijk mega snel. Volgende keer neem ik dus maar één handdoek mee. Ook al was de gedachte één voor je haar en één voor je lichaam goed. Maar in praktijk gebruik je gewoon maar één handdoek. 

2. Véél minder kledingstukken meenemen. Je draagt ze echt niet allemaal en ze nemen alleen maar veel ruimte in beslag. Of houd de volgende regel aan: een nieuw kledingstuk in je backpack is een oud kledingstuk eruit. 

3. Iets waar ik niet goed over na heb gedacht is lenzenvloeistof. Ik had een grote fles meegenomen. Met de gedachte dat het wel voldoende zou zijn voor mijn reis. En in principe was dat ook zo. Maar een fles vloeistof is meestal maar zo’n zes maanden houdbaar. Tenminste als je hem op de juiste wijze bewaard. Mijn fles heeft heel wat landen gezien en heel wat zonnestralen mogen ontvangen. Op een gegeven moment merkte ik dat mijn (maand) lenzen niet meer goed “werkte”. Ik gooide de halve fles door de gootsteen, kocht een klein nieuw flesje in Mexico en jawel het probleem was opgelost. Neem geen joekel van een fles mee maar koop af en toe een nieuw flesje.

4. De afgelopen jaren mocht ik op mijn werk nooit nagellak dragen. Logisch maar soms ook jammer. Dus als je dan besluit je baan op te zeggen en de nagellak is in de aanbieding.. Dan sla je een beetje door. Zeven nagellakjes waren echt niet nodig tijdens mijn reis. Ik zou de volgende keer halveren en drie stuks meenemen.

 

Welke reisitems laat jij liever thuis en welke kunnen absoluut niet ontbreken in je backpack? 

6 Comments

 • Monique
  20 december 2016 at 15:28

  Heel leuk artikel!
  Wat voor mij echt niet kan ontbreken is mijn e-reader, ben ik al menig uurtje heel gelukkig mee geweest. Op dit moment heb ik volgens mij niks bij me wat ik thuis zou laten, maar misschien moet ik de inhoud van mijn backpack nog eens grondig inspecteren :)

  • Emma
   20 december 2016 at 20:02

   Haha ja een e-reader! Ik ben dus niet zo’n lees liefhebber. Maar misschien zou ik de volgende keer wel een aantal boeken downloaden op mijn telefoon.

 • Jenny
  20 december 2016 at 17:45

  Haha, die nagellakjes! Je kan het natuurlijk ook láten doen.

  Ik heb nog steeds geen packing cubes en mis ze niet. Wel heb ik sinds kort een powerbank: zo handig!

  • Emma
   20 december 2016 at 20:06

   Haha ja maar het laten doen is ook niet erg goedkoop volgens mij. Nee als ik twee of drie meeneem is dat voldoende.

   Maar stop je dan bij een lange reis je kleding in plastic zakken? Of gewoon zo in je backpack?

   Ja ik denk dat een powerbank eigenlijk een must is. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat ik er eentje kon gebruiken.. In Nederland dus maar eens kijken naar eentje. Heb jij er een die je aanraadt?

 • Bianca
  20 december 2016 at 20:55

  Hi. Ik heb maar 2x een aantal weken een backpacktour gedaan maar ik zou zelf maximaal 1 nagelak meenemen, alle fotos opslaan op google fotos en misschien 1 usb stick maar die kan je op je externe schrijf van je mobiel zetten. Voor een korte reis van een maand geen labtop of zo nodig maar ik lees en schrijf mobiel. Wel een grote mobiel. Ik nam voor 3 weken 1 oude kleine handdoek mee die naar een paar dagen in de prullebak ging. 1 pyiama die ik naar een week weggooide en een nieuwe kocht. Ik haat viese onderbroeken dus ik nam er 20 mee en gooide ze weg. Was wel 10 euro. Veel kleding was oud dus dat ging ook de prullebak in elke 3 dagen of 1x wassen tussendoor. Ik bewaar mijn redelijke oudekleding en handdoeken altijd tot ik ga backpacken. Ik had het voordeel dat in de Balkan mensen mij niet als iemand met geld zagen hierdoor. Ik had namelijk toch een Balkan salaris van 2 wekwn in mijn broekzak. Verder maak ik fotos van souvrniertjes. En inderdaad. 1 rugzakje en een kleine handtas had ik niet maat een middelgrote handtas die je kan opvouwen en van die super goedkope rugzakjes voor het strand. Cosmetica in een zakje want een toilettas kost ook ruimte. Ik had op de terugreis ruimte genoeg over. Ik krijg alleen maar spijt acheraf als ik iets meeneem. Ik heb zoveel spulletjes thuis dat ik niet meer wou kopen.

 • Kirsten | Travelaar.nl
  21 december 2016 at 02:11

  Handig artikel! Ik ben zelf 11+ maanden op reis en ik zou idd zo ongeveer hetzelfde meenemen + ik kan niet zonder mijn e-reader. Zo blij dat ik die heb aangeschaft! En ducttape is al meerdere keren van pas gekomen :) 7 potjes nagellak!? Haha.. Ik heb er 1, zo’n beschermende, doorzichtige. Eigenlijk alleen zodat m’n nagels niet iedere dag afbreken ;) Veel plezier nog de komende tijd!

 • Leave a Reply